2008-04-08

Så här gick snacket på konsumtionsträffen...

Över 60 personer kom på vår träff om hållbar konsumtion för drygt en vecka sedan. Väldigt roligt! Här är ett referat av kvällen… För övrigt så har Anki med bloggen Köpstopp också skrivit ett referat.

Kvällen började med att Agenda 21 i Västs vice ordförande Erik André (som var kvällens samtalsledare) hälsade alla välkomna och berättade lite om föreningen och presenterade de inbjudna gästerna:

Sedan satte samtalet fart…

Cecilia inledde med att slå fast att det inte händer så mycket inom hållbar konsumtion om man tittar på faktiska data. Det som händer i media. Vidare beskrev Cecilia att vi inte handlar för att vi behöver det utan för att kommunicera vilka vi är och att vi aldrig kommer att tröttna på att konsumera. Dock är detta ett skapat beteende varför det är möjligt för oss att göra på ett annat sätt. I stort handlar det om att vi i framtiden behöver tänka på konsumtion ur funktionella, estetiska perspektiv.

Andreas berättade att människors bakgrund och värderingar spelar roll för hur de handlar. För att vara en hållbar konsument behöver man uppfatta att man har ansvar och att ens handlade får konsekvenser.

Johanna berättade om Camino magasin och den idé som finns bakom tidningen. Förutom att de når de konsumenter som redan är frälsta så når de en helt ny målgrupp som inte varit intresserade av hållbarhetsfrågan tidigare.

På frågan vad hållbar konsumtion egentligen är så svarade Cecilia att det handlar om mindre konsumtion. Och med det menas både mindre ofta och annorlunda. Hon exemplifierade med att det kan handla om en lång flygresa per person i livet.

En fråga gällde vem eller vad som egentligen är boven bakom den ohållbara konsumtion vi ser idag. Cecilia lyfte mode och teknikutveckling som faktorer som driver konsumtion och att symbiosen mellan media och näringsliv är oerhört stark (tänk: årets julklapp som utses av Handelns utredningsinstitut, och som alla tidningar skriver om varpå ”alla” svenskar går ut och köper just den julklappen). Andreas nämnde istället att alla problem bottnar i att alla ser till sitt eget bästa i stället för till kollektivet. För att få människor att ta kollektivt ansvar behöver det bli lättare att leva miljövänligt. Ett exempel på när det blev lätt att handla rätt var på Caminos ”klädbytardagar” i höstas.

En lång diskussion kom sedan att handla om olika styrmedel som redskap för att omvända personer med fel grundläggande värderingar. Som exempel lyftes lagen mot barnaga som infördes när många fortfarande tyckte att det var okej att slå barn. Nu har lagen gjort att folks moral gällande barnaga har ändrats, inte bara i Sverige, utan lagen drivs nu igenom i land efter land världen över. På miljöfronten behövs styrmedel som gör att man får betala för de utsläpp man ger upphov till. Möjliga andra styrmedel som nämndes var införande av 4 eller 3+3 dagars arbetsvecka och individuella utsläppsrätter för koldioxid.

En annan av kvällens långa diskussioner handlade om varifrån behovet av att konsumera kommer. Andreas förklarade det med att det är ett inlärt beteende, där vi belönas positivt av kroppens dopaminsystem. Cecilia fyllde i med att konsumtion ger lyckokänslor och berättade om gymnasietjejer som shoppar toppar på H&M utan att använda dem. Det är själva köpögonblicket som är det viktiga. Fredrik Warberg introducerade i sammanhanget begreppet konsumism som ett sjukligt shoppingbeteende att jämföras med reumatism och alkoholism. Johanna förklarade att Camino försöker vara en motpol i detta shoppingsamhälle, genom att lyfta fram andra förebilder och andra alternativ.

Någon i publiken frågade vad det är som gör att miljöfrågan inte kommer att ”dö ut” denna gång, som den gjort så många gånger förut. Cecilias snabba svar var: Verkligheten! Att vi ser effekterna av det ohållbara samhället just nu. Johanna kompletterade med att nya människor har börjat engagera sig i frågan.

Annika Axelsson från DEM Collective poängterade på slutet att det inte går att konsumera hållbart, allt sätter avtryck (”det handlar bara om grader i helvetet”).

Det blev en intensiv en och en halv timme, många olika i publiken tog till orda. Det här med hållbar konsumtion verkade vara en fråga som många gått och funderat på och snart var tiden över. Vi hade säkert kunnat fortsätta ett par timmar till innan ämnet var uttömt.

Inga kommentarer: